دوره 8، شماره 1 - ( 3-1393 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 70-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

kalhor M A, Ava Gohar‎ M. Effectiveness of Short-term and Long-term Life Skills Training in ‎Decreasing the Aggression among the Adolescents. Journal title 2014; 8 (1) :61-70
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-1914-fa.html
کلهر محمدعلی، آوا گوهر مختار. بررسی اثر‌بخشی آموزش مهارت‌های زندگی کوتاه مدت و بلند مدت در کاهش ‏پرخاشگری دانش‌آموزان نوجوان. عنوان نشریه. 1393; 8 (1) :61-70

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-1914-fa.html

1- آکادمی تحصیلات تاجیکستان
2- دانشگاه آموزگاری تاجیکستان
هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان اثر­بخشی آموزش مهارت­های زندگی در کاهش رفتار پرخاشگرانه نوجوانان در ایران (کرج) بود. نمونه­ی پژوهش شامل400 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مدارس دوره­ی راهنمایی بود که در مرحله­ی پیش­آزمون به پرسشنامه­ی مهارت زندگی پرخاشگری پاسخ دادند و بر اساس میانگین نمره­ی آزمون­ها، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل 200 نفری (100 دختر و 100 پسر) تقسیم شدند. پس از اجرای ده جلسه کلاس‌های آموزشی مهارت‌های زندگی برای گروه آزمایش، هر دو گروه مجدداً توسط همان دو پرسشنامه ارزیابی شدند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که افزایش سطح مهارت زندگی موجب کاهش پرخاشگری شده­است. جهت بررسی ماندگاری تأثیر آموزش، به فاصله­ی دو دوره­ی شش ماهه، تعداد 30 نفر از نمونه­ی آزمایش با نمره­ی بالا و30 نفر با نمره­ی پایین مجدداً مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج نشان داد در شش ماه اول، میانگین گروه­ها پایین آمده اما در نقطه­ی مورد قبول از لحاظ آماری و روان­شناختی قرار دارد ولی گروه ضعیف افت شدیدتری داشته‌اند. در شش ماه دوم، گروه ضعیف در پنج جلسه­ی آموزشی مجدد شرکت کردند که این برنامه موجب شد سطح مهارت‌های زندگی در آن­ها بالا رفته و در مقایسه با گروه قوی، پرخاشگری در این گروه به میزان قابل قبولی کاسته شود و در پایان از گروه قوی میانگین پایین‌تری داشته باشند. بنابراین با تکرار دفعات آموزش با فاصله­ی زمانی، میزان تسلط و آگاهی مهارت‌های زندگی افزایش و مقدار پرخاشگری کاهش بیشتر و پایدارتری نسبت به قبل داشت.

نوع مطالعه: پژوهشي |
انتشار: 1393/3/25